Odebírejte naše novinky a získejte slevu 100 Kč při prvním nákupu nad 1000 Kč!

Ženšen pravý – čím umí být organismu prospěšný?

Pod názvem ženšen můžeme najít hned několik rostlin, kdy se často odlišují místem svého růstu. Avšak jako ženšen se označují i takové byliny, které s tím klasickým nemají moc společného a nenáleží ani do stejného rodu. Tento článek bude zaměřený na ten, jež spadá do rodu panax, konkrétně na ženšen pravý, který je nejznámějším zástupcem. Někdy může být problematické se v nich vyznat, jelikož samotný ženšen pravý má hned několikeré pojmenování. Kromě již uvedeného jména se s ním setkáme také pod názvy Panax Ginseng, všehoj ženšenový, všehoj léčivý, asijský, korejský a čínský ženšen. Všechny tyto termíny by měli odkazovat na tutéž rostlinu. A my si právě v tomto článku o ní řekneme více.

 

DV Ženšen pravý (1)

Jak ženšen pravý vypadá?

Ženšen je exotická rostlina dorůstající se něco mezi 30 a 60 centimetry. Takovou výšku mají řapíky s lístky vyrůstající nad zemí. Tato nadzemní část každým rokem odumírá a na jaře opět vyráží nová. Ženšen dokonce zeleně kvete a posléze plodí červené bobule. Nicméně pro nás nejvýznamnější částí je jeho kořen. Ten obsahuje opravdu velké množství látek, které jsou v mnohých ohledech příznivé pro naše tělo. Bývá přibližně 20 cm dlouhý a často svým tvarem přirovnávaný k siluetě lidské postavy. V mladých kořenech aktivních složek ovšem nenajdeme tolik, jako v těch starších. Nejčastěji jsou sbírány ve stáří cca 6 let, kdy tyto látky začínají být na svém vrcholu.

Všehoj léčivý má svůj původ v Asii a již po několik tisíciletí má významné místo v místních tradičních medicínách. Jako jiné uctívané byliny byl dříve využíván jen panovníky a obyčejný lid měl přísný zákaz sběru a konzumace. V dnešní době je však rozšířený do všech koutů světa, a tak i my můžeme vyzkoušet jeho velmi užitečné vlastnosti.

Co blahodárného v ženšenu můžeme nalézt?

Na prvním místě, co se týká důležitosti obsahových látek, jsou jistě saponiny. V ženšenu pravém jich je kolem 80 druhů. Některé z nich jsou velice specifické, a proto pojmenované po samotné rostlině. Říká se jim ginsenosidy. Ty se dále dělí na dioly, trioly a oleanany. Liší se především svojí strukturou a mírně jiným vlivem. Prvním objeveným panax-saponinem byl panaquilon. Při pozdějším zkoumání jich bylo nalezeno kolem 30. Ženšenové saponiny jsou rovněž ty látky, jichž bychom si u výběru měli nejvíce všímat. Přináší totiž našemu tělu největší užitek.

Ženšen má v sobě však i spoustu jiných složek, díky nimž může fungovat všestranně. Jsou to polysacharidy (ginsan), peptidy, antioxidanty, třísloviny, vitamin C, vitaminy, fosfor, vápník a draslík.

 

DV Ženšen pravý (3)

Proč je užívání ženšenu prospěšné?

Ženšen pravý se zařazuje mezi tzv. adaptogeny. To jsou rostliny s komplexními vlastnostmi, jež dokáží posílit oslabený organismus či napomáhají se vyrovnat s nepříznivými okolními vlivy. Může se jednat například o větší psychickou nebo fyzickou zátěž, stres, poranění, infekční nemoci v okolí člověka a další. Ženšen jako adaptogen zlepšuje odolnost vůči okolním změnám – podporuje schopnost se jim přizpůsobit (adaptovat se na ně). Z toho pak plyne lepší psychická stabilita a pohoda.

Dalším zásadním pozitivem je příznivý efekt na celý imunitní systém. Stimuluje ho a podporuje přirozenou obranyschopnost těla. To je zajisté přínosem jak v rámci prevence, tak během již probíhajících onemocnění. Kladný vliv má také na energetický metabolismus, fyzický výkon, únavu, vyčerpání a koncentraci. Z mentálního hlediska je nápomocný duševní rovnováze a kognitivním funkcím – paměti, myšlení a pozornosti. Spojen je dokonce s oblastmi jako je sexuální zdraví a regulace krevního tlaku a cukru.

Ženšen je příznivý na:

  • Duševní stav a výkon koncentrace, koordinace, stres
  • Fyzický výkon a stav – kyselina mléčná
  • Erekce
  • Únava, Paměť, Slabost – vyčerpání
  • Přirozená obranyschopnost – imunitní systém
  • Vitalita
  • Sexuální zdraví
  • Krevní oběh
  • Kognitivní a duševní výkonnost
  • Antioxidant
  • Normální hladina glukózy v krvi

 

Na GoldenNature.cz doporučujeme:

 

Golden Nature ženšen pravý Golden Nature Ženšen pravý obsahuje deklarovaný podíl saponinů/ginsenosidů 4%.

Zpět do obchodu