Odebírejte naše novinky a získejte slevu 100 Kč při prvním nákupu nad 1000 Kč!

Resveratrol a jaký je jeho vliv na zdraví?

Resveratrol, ač se podle složitého a krkolomného názvu nemusí zdát, je plně přírodní látkou, jež se zcela přirozeně vyskytuje v některých rostlinách. Byl v nich sice objeven již kolem roku 1940, ale do podvědomí se dostal až v několika posledních letech. V určitých oblastech může mít totiž přínos rovněž pro člověka. Z tohoto důvodu ho dnes již běžně na trhu objevíme mezi doplňky stravy. Přisuzuje se mu pozitivní vliv například pro naše buňky nebo kardiovaskulární sytém. Tím však výpis toho, kde může být resveratrol nápomocný, nekončí. V dnešním článku se proto na tuto zajímavou látku zaměříme, řekneme si, co je vůbec zač a co všechno blahodárného nás může přinést.

Co to tedy ten resveratrol je?

Resveratrol je látkou náležící mezi silné antioxidanty, konkrétně polyfenoly. Ty se nachází v mnoha podobách a jsou v rostlinách velice rozšířené. V nich slouží jako ochrana před nejrůznějšími chorobami, škůdci, patogeny, UV zářením a poškozením. Právě proto mohou mít i některé vlastnosti prospěšné lidskému zdraví. Určité polyfenoly dávají rostlině či jejím plodům specifické zbarvení a chuť. Polyfenoly se dělí do pár skupin a resveratrol se řadí mezi tzv. stilbeny. Samotný resveratrol může být ve dvou podobách. Tyto dvě formy se nazývají cis a trans. I když se jedná o totožnou látku, je rozdíl mezi uspořádáním jednotlivých molekul. Pokud se rozhodneme vybrat produkt s resveratrolem, tak je výhodnější volit formu trans-resveratrol. Tento typ je tělu biologicky bližší, lépe se tedy vstřebává a využijeme ho daleko lépe.

křídlatka

V čem se resveratrol běžně vyskytuje?

V rostlinné říši má resveratrol zastoupení v poměrně dost druzích. Ve větším množství ho nalezneme především v hroznovém víně. V bílé a růžové odrůdě měně, v té červené podstatně více. Obsaženy jsou v jeho slupkách. Z dalších běžných druhů ovoce je třeba v borůvkách, moruši, brusinkách, černém rybízu a překvapivě také v arašídech.

Z méně známých rostlin, jež obsahují opravdu vysoké kvantum resveratrolu, je vhodné zmínit bylinu, která nese název Křídlatka japonská (Opletka japonská, Reynoutria japonica). Pochází z jihovýchodu Asie a nejhojněji se nachází v Japonsku, Číně a na Korejském poloostrově. Je to statný keř, který roste na chudých půdách. Je velmi vytrvalý, invazivní a vytváří nepropustné porosty. Rychle se rozmnožuje a často se může stát, že vytlačuje jiné původní druhy.

Na jaké stránky organismu má resveratrol příznivý vliv?

Resveratrol je pro tělo příznivý hned z několika hledisek. Jako všechny antioxidanty, napomáhá resveratrol při ochraně našich buněk před tzv. oxidativním stresem. To znamená, že odbourává volné kyslíkové radikály. Ty vznikají v důsledku běžných biologických pochodů v organismu nebo jakožto následek nepříznivých vlivů z vnějšího okolí a dalších příčin. Tam zahrnujeme širokou škálu věcí – znečistěné prostředí, stres, kouření, alkohol, špatnou stravu, civilizační nemoci, nedostatečný pohyb, ale dokonce i přehnanou fyzickou zátěž. Tělo jako takové, je nastaveno tak, že si s běžnými volnými radikály poradí samo, jelikož má svoji přirozenou antioxidační ochranu. Avšak pokud je ostatních negativních dopadů příliš, organismus pak nedokáže pokrýt vše. Poté může docházet k poškozování buněk a jejich nedostatečnému růstu a regeneraci.

 

108769508_s

S předchozí schopností resveratrolu souvisí dokonce proces stárnutí, protože oxidační stres je jednou z příčin jeho urychlování. Resveratrol tudíž napomáhá k mírnění i těchto projevů. Stejně tak funguje protizánětlivě, jelikož snižuje tvorbu látek, které podporují zánětlivé procesy. To je přínosné taktéž z celkového hlediska, poněvadž infekce v těle mohou odstartovat rozvoje různorodých onemocnění. Dále také ovlivňuje metabolismus tuků nebo má příznivý efekt jako prevence proti srdečním a cévním chorobám. Na to poukazuje i tzv. Francouzský paradox. Ačkoliv se v této oblasti konzumuje velké množství živočišných tuků, tak údajně díky vyšší spotřebě červeného vína, jsou onemocnění kardiovaskulárního rázu méně časté nežli jinde.

 

 

Na GoldenNature.cz doporučujeme:

 

Golden Nature resveratrol

 

 

Golden Nature Resveratrol ve své přirozené a přírodně získávané formě v extraktu 98%.

Zpět do obchodu