Odebírejte naše novinky a získejte slevu 100 Kč při prvním nákupu nad 1000 Kč!

Maca – peruánská přírodní síla

Maca je rostlina, kterou si pro výrazné blahodárné vlastnosti oblíbilo velké množství lidí po celém světě. Sehnat ji můžete pod názvem maca peruánská, řeřicha peruánská nebo lepidum meyenii. Není divu, že je tolik populární. Obsahuje hned několik skupin biologicky aktivních látek, jež nám mohou být ku prospěchu po mnoha stránkách. Nápomocná může být pro podporu těla, ale pozitivní vliv má i v případě, že řešíme obtíže či nerovnováhy v některých systémech organismu. Tato královna And, jak je velmi často přezdívána, se uplatňuje především v oblastech jako je sexuální zdraví, hormony a podpora energie. V dnešním článku se na macu zaměříme, popíšeme si, co obsahuje a v jakých případech rozhodně stojí za vyzkoušení.

 

168132877_s

Domovská krajina macy a její podoba

Maca byla známá již asi před 2 tisíci lety, kdy si jejích skvělých schopností všimli starověcí Inkové. Roste ve vysokých nadmořských výškách v několika tisících metrech nad mořem. Jejím domovem jsou peruánské Andy. V takových výškách rostou pouze dostatečně odolné plodiny. Maca musí v této oblasti čelit nepřízním počasí a klimatu – silný vítr, sněžení a nízké teploty pod bodem mrazu. Právě proto, aby byla tolik odolná, si musela vytvořit celou škálu substancí, které jsou však rovněž příznivé pro lidský organismus.

Samotná maca může na první pohled připomínat řepu. Má dlouhé listy, bílé květy a její nejdůležitější částí je hlavně kořen. Jelikož tam se ukrývá největší soustředění látek, jež nás zajímají. Tento kořen ve tvaru bulvy má velikost od 2 do 8 centimetrů. Z něj se vytváří různorodé doplňky stravy ve formě prášku, lisovaných tablet či kapslí s extraktem. Maca se vyskytuje ve vícero druzích. Ty se v první řadě odlišují svou barvou, ale mají i rozdílné koncentrace složek.

Aktivní látky obsažené v mace peruánské

kořeni macy se nachází několik skupin aktivních látek, vitaminů, minerálů a základních živin jako jsou sacharidy, bílkoviny, tuky a vláknina. Z tohoto důvodu se v domovské zemi využívá jako běžná potravina s četnými benefity navíc. U nás se s ní setkáme spíše v jiných, již upravených, formách. Pokud se maca suší šetrně, zachová si namletý prášek téměř všechny stejné hodnoty, jako je tomu za čerstvého stavu.

Z vitaminu má v sobě zejména vitamin C, E, B1 a B2. Z minerálů pak hořčík, vápník, zinek, železo, selen, draslík a fosfor. Z dalších složek v mace můžeme jmenovat ty látky, které stojí za těmi nejvýznamnějšími vlivy. To jsou aminokyseliny, mastné kyseliny, saponiny, steroly, alkaloidy a třísloviny.

V jakých oblastech těla se může maca osvědčit?

Macu si budou pochvalovat ti, co chtějí podpořit svoji sexualitu a libido. Maca má afrodiziakální a povzbuzující vliv, zlepšuje sexuální zdraví a výkonost a vyrovnává hladinu hormonů. To platí pro obě pohlaví. U mužů je ještě prospěšná na kvalitu spermií, erektivní schopnost a prostatu. U žen je příznivá na plodnost, ale taktéž v době menopauzy. Dokáže totiž zmírnit projevy, jež jí provází. Nicméně to není jediné sféra, kde se maca zvládne prosadit. Přínosem je i v rámci celkové fyzické a psychické odolnosti. Zlepšuje energetický metabolismus, mentální rovnováhu a je pomocníkem při únavě a vyčerpání. Maca může být užitečná také při celkovém oslabení organismu. Určité typy macy mají dokonce pozitivní dopad na zdraví kostí nebo střev.

Samozřejmě jsou veškeré pociťované efekty velice individuální. Rovněž záleží na tom, jakou odrůdu maca kořene si pro své využití vyberete. Každá má totiž malinko jiné složení, které může mít jiný výsledek. Některé její vlastnosti jsou pak například slabší, některé zase naopak silnější. Nejrozšířenějším druhem macy je ovšem ta žlutá.  

 

132675160_s

Maca je v organismu prospěšná pro:

  • Fyzické a duševní zdraví
  • Plodnost
  • Vytrvalost a vitalitu
  • Sexualitu
  • Hormonální systém – menopauza, zdroj fytoestrogenu

Na GoldenNature.cz doporučujeme:

 

Golden Nature maca

 

 

Golden Nature Maca s vysokým obsahem v kapsli 500 mg a silným extraktem 10:1.

 

 

 

 

Zpět do obchodu