Odebírejte naše novinky a získejte slevu 100 Kč při prvním nákupu nad 1000 Kč!

Cordyceps sinensis – blahodárná houba pro podporu celého těla

Cordyceps sinensis neboli housenice čínská je houba, jež je hojně využívaná v tradiční čínské medicíně, kde si ji oblíbili již před řadou let. Kdysi byl cordyceps k dispozici jen císařskému paláci a obyčejní lidé k němu nesměli mít přístup. V současné době je ceněn stále stejně, ale je už dostupný pro všechny. Díky jeho skvělým efektům se již dostal do povědomí i v Evropě a mnoho lidí ho pro podporu svého těla používá. Je totiž nabitý látkami, u kterých by bylo škoda, kdyby přišly vniveč. V dnešním článku se na tuto houbu podíváme, zjistíme, jak vypadá, co obsahuje a co blahodárného nám také může přinést.

 149462196_s

Vzhled a původ housenice čínské

Domovskou oblastí cordycepsu sinensis jsou zejména náhorní plošiny v Tibetu. Roste ve výškách kolem 4000-6000 metrů nad mořem. Volně se vyskytuje i v jiných čínských provinciích a dalších asijských státech. Právě v takových výškách nalezneme ty nejkvalitnější houby. Vzhledem k tomu, že byla kdysi poptávka po cordycepsu nadmíru vysoká, začalo ho ve volné přírodě ubývat, a vznikl tak nedostatek. Z tohoto důvodu se začal pěstovat také uměle. Nejlepším typem je cordyceps sinensis označovaný zkratkou CS-4, protože dosahuje stejné kvality, jako ty rostoucí v přirozeném prostředí.

Jak už český název napovídá, má tato houba něco společného s housenkami. Cordyceps je parazitující houba, která pro svůj vývin potřebuje cizího hostitele. V jejím případě jde o larvy motýlů, jež napadá svými spory. Postupně jimi prorůstá, než je úplně pohltí. Proto výsledný vzhled také připomíná svým tvarem housenku. Při sběru má cordyceps podlouhlý štíhlý tvar a červenohnědé zbarvení. Narůstá do velikosti přibližně 10 cm.

Jaké látky se v cordycepsu ukrývají?

cordycepsu najdeme celou škálu aktivních látek, které mohou být našemu organismu rozhodně přínosem. Každá má svůj specifický vliv, a tak umí cordyceps přispět ve více ohledech. Zároveň všechny složky fungují komplexně, a proto je jeho použití širokospektré. V první řadě se v housenici čínské nachází větší kvantum bioaktivních sloučenin. Jsou to nukleosidy (adenin, adenosin, kordycepin a další), nukleotidy (adenosin 5-monofosfát), polysacharidy (manany, mananové polymery a glukany), steroly (ergosterol), bílkoviny (enzymy), mastné kyseliny (kyselina palmitová), melanin a D-mannitol neboli kyselina cordycepsová. Obsahuje rovněž důležité vitaminy a minerály. Je to vitamin B, D, E, a K. Z minerálních prvků můžeme jmenovat kupříkladu vápník, zinek, železo, selen, mangan, sodík a draslík.  

Za jednu z nejvýznamnějších složek v housenici čínské se považují polysacharidy. Od nich se odvíjí ty hlavní vlastnosti cordycepsu. Jsou to složené cukry (především betaglukany), které stojí za podporou imunitního systému a dalšími mnohými pozitivy. V první řadě by produkt měl mít deklarované množství polysacharidů. Ne vždy v tomto případě platí, že čím více jich je, tím větší užitek z toho budete mít. Obecně se doporučuje obsah 30 % polysacharidů, u akutních nerovnováh a krátkodobé užívání pak 50 %. Tudíž záleží na konkrétní situaci a jedinci.

 

114089486_s

S čím může být cordyceps nápomocný?

Cordyceps může velmi dobře přispívat k lepší fyzické a psychické odolnosti. Dokáže podnítit fagocytózu (schopnost buněk pohlcovat např. mikroby), imunitní systém, vlastní obranyschopnost těla, neutralizaci volných radikálů a napomáhá regulaci tuků a cukrů v krvi. Rovněž je prospěšný kardiovaskulární soustavě a dýchacím cestám, což vede k lepšímu okysličování organismu. Přínosný je při nachlazení, zánětech, onemocnění srdce a cév, chronických problémech, ale taktéž v rámci samotné prevence. Povzbudí naše tělo při únavě, vyčerpání a dodá mu novou energii. Podílí se na regeneraci sliznic, a má dokonce příznivý vliv na obnovu jater a zdraví stav plic.

Cordyceps má tedy velice širokospektrální využití. Jeho schopností mohou využít lidé starší i mladší. Může být skvělým pomocníkem, pokud chcete posílit svůj organismus, dlouhodobě se potýkáte s některými obtížemi či častou nemocností. Avšak zařadit ho můžete jenom pro podporu přirozených mechanismů vašeho těla.  

 

 Cordyceps podporuje:

  • Posiluje obranyschopnost organismu
  • Podporuje funkci plic (používá se u astmat, alergií a respiračních potíží)
  • Zmírňuje dlouhodobou únavu a projevy vyčerpání
  • Podporuje funkci ledvin, jater a štítné žlázy
  • Komplexně působí na reprodukční systém (ovlivňuje libido a tvorbu spermií)
  • Reguluje hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi a krevního cukru
  • U sportovců zlepšuje schopnost regenerace svalů a zvyšuje výkon

 

Na GoldenNature.cz doporučujeme:

 Golden Nature Cordyceps sinensisGolden Nature Cordyceps sinensis CS-4 s deklarovaným obsahem 30% polysacharidů je vhodný k dlouhodobému užívání.

 

 

 

 

cordyceps exclusive + tablety-web 800pxGolden Nature Exclusive Cordyceps sinensis CS-4 obsahuje standardizovaný podíl 50% polysacharidů s přidaným betagukanem a D-mannitolem.

 

Zpět do obchodu