Odebírejte naše novinky a získejte slevu 100 Kč při prvním nákupu nad 1000 Kč!

Reishi – přírodní povzbuzení naší imunity

Reishi, lesklokorka lesklá nebo Ganoderma lucidum, to je houba, která je v čínské tradiční medicíně považována za jednu z nejcennějších. Je tomu tak již po celá staletí. V současnosti je však také oblíbená nejen v našich končinách, ale dokonce po celém světě. Pyšní se totiž velkým obsahem nejrůznějších aktivních látek, jež mohou být v mnoha směrech organismu prospěšné. Reishi se často ve své původní oblasti prodává celá, u nás se s ní setkáme spíše v podobě prášku či kapslí. Co tedy tato houba všechno obsahuje a v jakých případech se nám její vlastnosti mohou hodit? Na to se podíváme v dnešním článku.

 

134624681_s

Co je reishi zač a kde roste?

Reishi je řazena mezi dřevokazné houby. Roste na odumřelých či živých a poraněných stromech nebo pařezech. Její plodnice (klobouk) je nápadně lesklá s hnědočerveným až kaštanovým zbarvením. Nejčastěji ji najdeme v listnatých lesích – na dubu, olši a buku. Reishi má svůj původ v Asii, kde ji před více než 2000 lety objevili a začali využívat k řešení bezpočtu zdravotních problémů a pro podporu vitality. Je možné na ni narazit i v naší domovině, avšak jen v malém množství a na teplejších místech. Lesklokorka je při sklízení měkká, později ovšem vysycháním velmi ztvrdne. Chuť reishi je hořká a zemitá. Ve volné přírodě se nyní bohužel nevyskytuje v takovém počtu, jak tomu bylo dříve. Proto se přistoupilo také k pěstování v rozsáhlých pěstírnách.

Co v sobě reishi skrývá příznivého?

Reishi je ze značné části tvořena vodou. Ta se v pozdější fázi, při sušení a extrakci, ztrácí a zůstanou pouze ty nejdůležitější složky v koncentrované podobě. Těch reishi obsahuje skutečně velké kvantum. Udává se, že to je až přes 400 biologicky aktivních látek. Každá z nich je schopna příznivě podpořit jinou část těla, ale důležité je i to, jak fungují společně a komplexně. Reishi má v sobě velice významné polysacharidy a triterpeny. Dále pak nukleosidy, bílkoviny a glykoproteiny, steroly, peptidy a mastné kyseliny (kyselina olejová, stearová, linolová). Za zmínku stojí i vitaminy ze skupiny B a vitamin D. Z minerálů pak železo, zinek, fosfor, vápník, hořčík, selen a draslík.

Polysacharidy jsou jednou z hlavních a nejvýznamnějších složek lesklokorky. Nalezneme v ní asi 200 různých druhů, z nichž jsou důležité především betaglukany. Ty jsou spojeny zejména s imunomodulativními schopnostmi. Další z cennějších látek jsou triterpeny. Ty způsobují hořkou příchuť této houby. Jsou protizánětlivé, protiinfekční a antioxidační. Patří sem kupříkladu kyselina ganoderická, ganodermická, ludicenická, ganoderal a ganoderiol.

117779463_s

Co umí reishi v těle podpořit?

Reishi je nepochybně v první řadě přínosná našemu imunitnímu systému. Zlepšuje totiž přirozenou obranyschopnost těla. Má protizánětlivé efekty, a díky některým látkám napomáhá odbourávat volné radikály, čímž ochraňuje buňky před poškozením. Stabilizuje hladinu cukru a tuku v krvi a redukuje úroveň škodlivého cholesterolu. Přispívá taktéž ke snižování krevního tlaku, podporuje správnou funkci srdce a normální činnost celého kardiovaskulární systému. Dokonce povzbudí organismus při únavě, vyčerpání a stresu, dodá mu novou energii a vitalitu. Reishi, je z důvodu ochrany buněk, propojena rovněž s bojem proti předčasnému stárnutí. Podle čínské medicíny má pozitivní vliv na srdce, slezinu, plíce, játra a ledviny. Dokáže podnítit životní sílu a odolnost vůči škodlivému prostředí.

Užívání lesklokorky může být tedy zajisté ku prospěchu fyzickému i mentálnímu zdraví. Lze ji užívat v případě, pokud potřebujeme posílit některou z výše jmenovaných oblastí, jestliže trpíme dlouhodobými obtížemi, sníženou imunitou nebo častými respiračními onemocněními. Nápomocná je ale také v prevenci. Je možné ji brát samostatně či v kombinaci s dalšími medicinálními houbami jako je například Cordyceps sinensis.

Reishi (ganoderma lucidum) podporuje:

  • Přirozená obranyschopnost – imunitní systém
  • Normální funkce oběhové soustavy
  • Normální hladina cholesterolu v krvi

 

Na GoldenNature.cz doporučujeme:

 

reishi exclusive + tablety- web 800px

 

Golden Nature Exclusive Reishi obsahuje deklarovaný podíl 50% polysacharidů a 3% triterpenů.

 

 

 

 

Golden Nature reishi

 

 Golden Nature Reishi se standardizovaným obsahem 30% polysacharidů je vhodná k dlouhodobému a preventivnímu užití.

 

 

Zpět do obchodu